in , ,

Што?Што?

Научно откритие / Шефот на НАСА претстави нови теории: Може да има и други универзуми

За време на појавувањето на Универзитетот во Вирџинија оваа недела, шефот на НАСА, Бил Нелсон, даде неколку запрепастувачки забелешки за можната поврзаност помеѓу видувањата на војската на неидентификувани летечки објекти и потрагата по вонземски живот.

„Разговарав со тие пилоти и тие знаат дека виделе нешто и нивните радари го собрале“, им рекол Нелсон на толпата на универзитетот, каде што ја стекнал својата диплома по право. “И тие не знаат што е тоа. А ние не знаеме што е тоа. Се надеваме дека не е противник овде на Земјата кој има таква технологија”, пишува порталот Futurism.

 

Тоа е интересна анализа само по себе. Но, погледнете што рече потоа, кога почна директно да шпекулира за потрагата по живот надвор од Земјата:

„Но, тоа е нешто“, додаде Нелсон за време на големиот настан. „И така, ова е мисија која постојано ја прашуваме: „Кој е таму? Кои сме ние?’ Како дојдовме овде? Како станавме такви какви што сме? Како еволуиравме? Како станавме цивилизирани? И дали се овие исти услови таму во универзумот што има милијарди други сонца и милијарди други галаксии?’ Толку е голем што не можам да го замислам“.

Провокативно, Нелсон дури продолжи да шпекулира дека вонземски цивилизации може да се најдат во паралелен универзум.

„Сега има дури и теории дека би можело да има други универзуми“, додаде Нелсон. „И ако е така, кој сум јас да кажам дека планетата Земја е единствената локација на форми на живот кои се цивилизирани и организирани како нашата?

Очигледно, Нелсон не тврди дека има некоја конкретна информација, а по голема веројатност само се забавувал за време на неговото појавување во јавноста. Исто така, не е прв пат Нелсон да смета дека речиси сигурно има вонземски живот таму некаде.

 

Но, вреди да се направи контраст на стилот на слободното одење на Нелсон со оној на неговиот непосреден претходник, Стив Јурчик, кој беше многу порезервиран и повнимателен на оваа тема. Земете го ова интервју што го направи за Футуризам претходно оваа година:

„Знаете, тоа е тешко да се каже“, рече тој низ смеа кога го прашаа за потрагата по вонземски живот. „Но, знаете, дел од мисијата на Марс бара знаци на живот од минатото, а ние откриваме планети околу други ѕвезди, нели? Со Кеплер и на крајот со вселенскиот телескоп Џејмс Веб и други мисии, сакаме да правете директни снимки од егзопланети, планети околу други ѕвезди. Значи, таму го унапредуваме нашето знаење“.

„Но, засега нема вонземјани“, рече тој.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote