in , ,

Што?Што?

Неверојатните звуци што ги дава сателитот на Јупитер (ВИДЕО)

Сондата Џуно  е опремена со инструмент наречен Waves, кој снима електрични и магнетни радио бранови, а научниците ги претворија во звуци.

Американската вселенска агенција НАСА претходно објави звуци од Марс, а неодамна нејзиното вселенско летало Џуно сними звуци кои доаѓаат од најголемиот сателит на Јупитер Ганимед.

Вселенското летало Џуно помина покрај Ганимед на 7 јуни 2021 година, а НАСА сега објави аудио снимка која трае 50 секунди.

Ганимед е најголемиот сателит во нашиот Сончев систем.

Вселенското летало Џуно е опремено со инструмент наречен Бранови, кој снима електрични и магнетни радио бранови, а тие потекнуваат од магнетосферата на Јупитер.

Научниците успеаја да ги соберат податоците и потоа да ја променат нивната фреквенција за да ги претворат во звучен звук.

Водечкиот истражувач на јуни, Скот Болтон од Југозападниот истражувачки институт во Сан Антонио, рече дека „ако внимателно слушате, може да слушнете ненадејна промена на повисоката фреквенција околу средината на снимањето, што значи влегување во друга област од магнетосферата на Ганимед“.

Крајниот резултат е звук кој потсетува на дува ветер и роботски звуци.

Научниците велат дека ова не може да се смета за показател за постоење на живот на или во близина на сателитот, но претходните истражувања покажале дека веројатно би можело да има живот на Јупитер.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote