in , ,

СлаткоСлатко

Како редовното читање придонесува за здравјето на мозокот?

Неврологот за деца и возрасни, д-р Ајлин Рухој, вели дека читањето е поважно отколку што мислат повеќето луѓе и има корисен ефект врз нашиот ум, дух и тело.

„Освен што нè забавува, читањето е и вистински„ велнес “за нашиот мозок“, рече д-р Рухој и му објасни на Mind Body Green зошто е тоа така.

Ја подобрува обработката на визуелните податоци

Визуелната обработка е израз за прифаќање и разбирање на светот што го гледаме околу нас, а центарот што управува со него се наоѓа во окципиталниот лобус на мозокот, а студиите покажаа дека овој дел е поразвиен кај луѓе кои поминуваат многу време читање

Тоа им користи на меморијата и здравјето на мозокот, особено како што старееме

„Додека читаме и учиме нови работи во мозокот, синџирите што ги поврзуваат невроните се активираат и на тој начин ја стимулираат меморијата и размислувањето“, вели д-р Рухој, а оние кои редовно го „предизвикуваат“ мозокот имаат побавно оштетување на меморијата.

„Читањето е пријатен начин за„ одржување на обликот на мозокот “, што е важно за сите возрасни групи“, вели д-р Рухој.

Го намалува стресот

Многумина во денешно време се борат со хроничен стрес кој го нарушува умот и му штети на организмот, а Универзитетот во Сасекс објави истражување кое покажа дека читањето го намалува стресот за дури 68 проценти, што е статистички поефикасно од слушање музика или пиење чаша на чај

Тоа помага да се поврзат невроните

Сите неврони, околу 86 милијарди од нив, комуницираат едни со други, а студиите покажуваат дека читањето ја зголемува нивната врска во левиот темпорален лобус.

„Невроните во тој дел од мозокот се одговорни за когнитивниот процес“, вели д-р Рухој.

Ги подобрува социјалните вештини и емпатијата

Студиите покажуваат дека читањето книги, особено фантастика, влијае и на нашата емпатија, а некои истражувања покажуваат дека разбирањето на различните ментални состојби на ликовите во книгата директно влијае на нашите социјални вештини и односи, објасни лекарот.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote