in

Што?Што?

Објавена листа на најдобри и најлоши градови за живеење: Ќе се изненадите!

Виена е прогласена за најдобар град во светот за живеење, според EIU (Economist Intelligence Unit), што е првпат овој високорангиран град да го заземе првото место од почетокот на пандемијата, откако е на врвот на Пописите во 2018 и 2019 година.

Минатата година беше оценето дека квалитетот на животот во европските градови значително опадна поради карантинот и другите ограничувања кои беа на сила низ целиот континент поради инфекцијата со Ковид, додека функционирањето на животот во Нов Зеланд го доведе Окленд на прв план.

Но, бидејќи повеќето ограничувања беа укинати во остатокот од светот на почетокот на 2022 година, градовите во Нов Зеланд, Австралија и Кина повторно паднаа во рангирањето.

Според извештајот, „добро вакцинираните“ градови во Европа и Канада сега доминираат на листата – а потоа следат Виена, Копенхаген, Цирих, Калгари, Ванкувер и Женева.

Други градови кои се меѓу првите десет се Франкфурт, Торонто, Амстердам, Осака и Мелбурн.

Значајни фактори во процесот на евалуација ја вклучуваат стабилноста што објаснува зошто Москва и Санкт Петербург паднале за 15 и 13 места на скалата, соодветно, во светло на руската инвазија на Украина.

Киев не можеше да биде рангиран оваа година поради избувнувањето на војната. Дамаск е оценет како најнепогоден град за живеење на глобално ниво, а потоа следат Лагос, Триполи, Алжир и Карачи.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote