in ,

WTFWTF Што?Што?

Откриена чудна сличност меѓу мозокот на октоподите и луѓето: Можеби затоа се толку паметни

Одамна е познато дека октоподите се попаметни од просечните безрбетници, а новото истражување можеби одговорило на прашањето зошто. Имено, се чини дека овие суштества имаат специфична молекуларна аналогија со човечкиот мозок.

И човечкиот геном и геномот на октопод содржат голем број „мобилни гени“ или транспозони, кои можат да се дуплираат самостојно и да се движат низ геномот. Иако не се сите транспозони активни, тие се сметаат за материјал кој ги поттикнува еволутивните процеси, пренесува Индекс.

Експертите во новото истражување открија дека транспозоните од семејството LINE (Long Interspersed Nuclear Elements) се наоѓаат во делот од мозокот на октоподот кој ги контролира когнитивните способности, но интересно е што можеме да ги најдеме на истото место во човечкиот мозок. .

 

Откриена причината зошто октоподите се толку интелигентни?

„Буквално скокнав на стол кога видов многу силен сигнал за активноста на овој елемент под микроскоп во делот од лобусот каде што октоподот има центар за учење и когнитивни способности, исто како и во хипокампусот кај луѓето. изјави биологот Џована Понте од Stazione Zoologica Anton Dohrn во Италија.

Неодамнешното истражување покажа дека транспозоните LINE се внимателно регулирани во човечкиот мозок и се смета дека се поврзани со учењето и меморијата, делумно затоа што тие се најактивни во хипокампусот, каде што се контролираат процесите на учење, пишува Science Alert.

Откако ги пронајдоа овие гени на истото место во мозокот на два вида октоподи, обичниот октопод (octopus vulgaris) и калифорнискиот октопод (octopus bimaculoides), експертите веруваат дека ја пронашле клучната причина за високата интелигенција на овие морски суштества.

„Мозокот на октопод е функционално аналоген на многу карактеристики на мозокот на цицачите“
Иако е познато дека транспозоните користат механизми за молекуларно копирање, студијата покажува дека тоа би можело да биде нешто позначајно, односно дека постои директна врска со сложеноста на нервниот систем.

„Откривањето на елемент од семејството LINE, активен во мозокот на два вида октопод, е многу важно бидејќи ја поддржува идејата дека овие елементи имаат специфична функција која оди подалеку од копирање“, рече генетичарот Ремо Сангес од Scuola Internazionale. Superiore di Studi Avanzati во Италија.

Освен тоа, научниците веруваат дека можеби гледаме пример на конвергентна еволуција – кога слични особини се развиваат независно кај сосема неповрзани видови, предизвикувајќи ја истата адаптација, што во овој случај е супериорна когнитивна способност.

„Мозокот на октопод е функционално аналоген на многу карактеристики на мозокот на цицачите. Затоа идентификуваниот елемент LINE е многу интересен за проучување на еволуцијата на интелигенцијата“, вели биологот Грациано Фиорито од Stazione Zoologica Антон Дорн.

Студијата наречена Идентификација на ЛИНСКИ ретротранспонзони и долги некодирачки РНК изразени во мозокот на октопод беше објавена во списанието BMC Biology.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote