in

УбавоУбаво

Откритие на научниците: Повеќето гени ги наследуваме од неа, а не од мама и тато!

Откритие на научниците: Повеќето гени ги наследуваме од неа, а не од мама и тато!

Повеќето од гените што ги наследуваме потекнуваат од нашата баба по мајка, открија научниците.

Алехандро Јодоровски, чилеански есеист, објасни како влијанието на бабата на мајчината страна е пресудно и може да прескокне една генерација и да премине директно од баба на внуци.

 

Дури и ако не поминувате многу време со вашата баба по мајка, врската меѓу вас никогаш не завршува.

Тој нагласува дека од сите други роднини таа е најодговорна за наследувањето на гените. Во просек, делиме 25 проценти од нашата ДНК со нашите баби и дедовци.

Истражувањето на Универзитетот во Кембриџ покажа неверојатна поврзаност со мајката на мајката поради Х-хромозомот. Така, бабите по мајка им пренесуваат 25 отсто од гените на своите внуци, што им овозможува да ги наследат нејзините гени.

Бабите по татковци ги пренесуваат своите Х-хромозоми само на нивните женски внуци, но не и на нивните машки внуци. Додека бабите по татко се 50 проценти Х-поврзани со женските внуци, тие се 0 0 проценти Х-поврзани со машките внуци.

Децата можеби изгледаат исто како баба, но дури и кога тоа не е така, тие секогаш ќе имаат баба белег на нив: дупчиња на образите, насмевка, боја на очите, движења, начин на одење. Исто така, понекогаш тие ја наследуваат структурата на коските, мускулите или дури и генетските болести од нивните баби и дедовци.

Тие ги наследуваат и емотивните искуства на нивните баби по мајка. Емоциите што ги чувствувала една баба кога била бремена со својата ќерка може да ги пренесе на нејзините идни внуци бидејќи тие информации можат да се запишат во ДНК и да останат таму дури и ако прескокнат една генерација.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote