in ,

Пензионер дипломарал на својата 96-годишна возраст

Пензионер станал најстариот човек што дипломирал на универзитетот во Велика Британија, откако ја добил својата диплома на 96-годишна возраст.

На Арчи Вајт оваа година му беше доделена диплома за ликовна уметност од колеџот East Sussex во Хастингс. Роден е во 1925 година кога Џорџ V уште беше на тронот.

Аматерски сликар, кој работел како адвокат до 92 година, се запишал на курс во 2018 година за подобро да се запознае со ремек-дела на големи уметници.

Арчи имал 96 годиниц и 56 дена во моментот кога го доставил последното дело на испитувачите – 144 дена помлад од најстариот познат човек што дипломирал. Светскиот рекордер Шигеми Хирата од Јапонија имал 96 години и 200 дена за време на дипломирањето.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote