in ,

Што?Што?

Pfizer: Вакцината е безбедна за деца на возраст од 5 до 11 години

Pfizer објави дека студијата во втората од трите фази покажала дека нивната вакцина против корона е безбедна и дека произведува силен имунолошки одговор, односно создала доволно антитела за заштита кај деца на возраст од 5 до 11 години.

 

Ова се први вакви резултати објавени за оваа група за вакцина од американски производител, но забележуваат дека податоците сe уште не се разгледани или објавени, пишува Си -Ен -Ен.

Фајзер додава дека планираат наскоро да ги достават резултатите до американската Администрација за храна и лекови за одобрување за итна употреба.

Студијата опфати 2.268 испитаници на возраст од 5 до 11 години и користеше две дози од вакцината, администрирани со разлика од 21 ден.

Во овие студии, се користеше доза од 10 микрограми помала од дозата од 30 микрограми, што се користеше за луѓе постари од 12 години. „Нивото на антитела е споредливо со она на постарите луѓе кои примале поголема доза.

„Дозата од 10 микрограми е внимателно избрана како најпосакувана доза за безбедност, подносливост и имуногеност кај децата од 5 до 11 години“, се вели во соопштението на Фајзер.

Имунолошките одговори на субјектите беа измерени со набудување на неутрализирачките нивоа на антитела во крвта и споредување на овие нивоа со контролна група од 16 до 25 години, која доби две дози со повисока доза од 30 микрограми.

Фајзер додава дека нивото на антитела е добро споредливо со постарите луѓе кои примале поголема доза, покажувајќи „силен имунолошки одговор кај оваа група деца еден месец по втората доза“.

„Понатаму, вакцината за корона беше добро толерирана, а несаканите ефекти беа генерално споредливи со оние забележани кај испитаници на возраст од 16 до 25 години“, наведува Фајзер.

Исто така, од Pfizer е потврдено дека нема случаи на миокардитис. „До крајот на четвртиот квартал, очекуваме резултати од тестовите за деца од шест месеци“.

Вакцината Pfizer  во моментов е одобрена за луѓе на возраст од 16 години и повеќе, и е одобрена за употреба кај луѓе на возраст од 12 до 15 години. Тие додаваат дека ги очекуваат резултатите од испитувањето за деца на возраст од шест месеци „веќе во четвртиот квартал од оваа година“.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote