in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

ОВА Е ПЛАЖА КОЈА СВЕТИ ВО ТЕМНИНА Запознајте го природниот феномен кој го воодушевува светот

Знаеме дека Малдивите звучат доста далечно и недостапно, но ако некогаш имате шанса да ги посетите Малдивите, не заборавајте да го посетите островот каде што и плажата и водата сјаат ноќе!

Зошто плажата на Малдивите блеска?

Сината светла вода што ја гледате на плажата не е само биолуминисцентен феномен на плажата.

Сјајот или светлината што ја гледате всушност е емитирана од живи суштества, односно – планктон.

Тие се сметаат за главните одговорни суштества за овој биолуминисцентен феномен. Суштествата испуштаат светлина што може да се види само ноќе, во темнина.

Плажата кај „Вадх“ е полна со микроорганизми и микроби кои емитуваат светлина кои имаат природен капацитет да произведат живописен син сјај.

Овој процес како целина ја персонифицира убавината на плажата и создава неверојатно сценарио за посетителите.
Бројни патници од целиот свет го посетуваат ова место за да го искусат овој импресивен феномен.

Каде можам да видам блескав планктон?

Има само неколку места на планетата каде што можете да бидете сведоци на овој феномен, едно на кое се фокусираме овде се Малдивите, а другите се во Јамајка, Сан Диего, Австралија, Тајланд и Виетнам.

За островот Ваду

Во основа, Малдивите се дом на многу острови. И покрај тоа што е мал остров со население од помалку од 500 луѓе, Ваду се здоби со огромна популарност ширум светот поради својот раскош. Многу љубители на патувањата го нарекуваат Море на ѕвездите поради неговиот сјај во темнината што ја осветлува целата плажа и шевовите додека вистински мали ѕвезди од небото лебдат по водата. Порано овој остров им беше помалку познат на луѓето бидејќи се сметаше за таен остров Но, сега тоа веќе не е тајна, бидејќи тајната е откриена, илјадници патници се собираат во текот на годината за да бидат сведоци и да ја искусат оваа воодушевувачка глетка.
Зошто водата на Малдивите е толку сина и чиста?

Водата на Малдивите е позната по изобилството на корални гребени Познато е дека водите на Малдивите се состојат од корални гребени и „фитопланктон“ кој ги апсорбира сините и зелените бои од сончевата светлина, што создава чиста вода и кристално чист одраз. Друга главна причина е тоа што Малдивското Море е поставено на најниската точка, температурата на Малдивите ја прави водата кристално чиста.

Зошто песокот на плажата свети ноќе?

Како што споменавме погоре, овие планктони лебдат под површината на водата штом брановите се скршат на песочниот брег или вашите боси стапала ќе влезат во влажниот песок, можете да видите светло син сјај.

Овој магичен ефект го произведува биолуминисцентниот планктон.Каде и да се најде планктонот, тоа место ќе свети, така што не само водата, туку и песокот покрај брегот ќе свети ноќе.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote