in

Што?Што?

Како отворањето на вратата од десната страна на автомобилот може да спаси живот?

Секој возач, особено во летните периоди, знае каква мака е кога треба да излезе од својот автомобил, а притоа да не ја загрози безбедноста на другите. Имено, на возачите им се чини дека токму во моментот кога треба да излезат од своето возило, надоаѓаат пешаци, велосипедисти или други автомобили.Па, поради тоа во Холандија е претставен нов и сосема едноставен концепт кој може да спаси многу луѓе од повреда.

Во што се состои овој фат? Нормалното отворање на врата е со лева рака од проста причина што рачката е поблиску до таа рака, и за да ја отворите со десна ќе треба да го свртите цело тело за да отворите. Е, токму во тоа вртење е финтата на „холандскиот фат“.

 

Вртењето ви дава преглед на движењето на останатите учесници во сообраќајот кои доаѓаат кон вашето паркирано возило и полесно ќе да процените дали отворањето на врата може да им го пресече патот. Ова можеби не е толку чест проблем во Македонија, но во Холандија, со сите тие велосипеди кои излегуваат од секаде и мошне често возат токму покрај паркираните автомобили, „холандскиот фат“ овозможува мошне поголема сигурност за нив.
Како изгледа ова во пракса, може да видите на видеото подолу.

Па, поради тоа во Холандија е претставен нов и сосема едноставен концепт кој може да спаси многу луѓе од повреда.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote