Лесно летно јадење, кое лесно се подготвува, а неговиот вкус е незаборавен.
Состојки:
-
400 гр компири
сол
2 гранчиња рузмарин
60 гр суви домати
12 гр свеж квасец (или 1 лажичка сув квасец)
1/2 лажичка шеќер или мед
300 гр пченично брашно, тип 550, плус малку брашно за работната површина
приближно 40-60 мл маслиново масло
околу 250 мл кисела павлака во која сте додале пиперчиња
Подготовка:
Измијте ги компирите и сварете ги во солена врела вода, па исцедете ги, изладете ги, излупете ги и изгмечете ги со вилушка.
Искинете ги лисјата од рузмарин од гранчиња и исечкајте ги. Доматот ситно исечкајте го на коцки.
Измешајте 170 мл млака вода со квасец и шеќер и оставете го да стои покриено 10 минути на топло место. Потоа замесете заедно со брашно, рузмарин и лажичка сол околу 10 минути, за да се формира компактно тесто. На крај, кратко промешајте ги пасираните компири и сецканите домати.
Покријте го тестото и оставете го да стаса уште 30 минути, а потоа формирајте осум рамни плескавици од смесата на набрашнета работна површина и оставете ги да стасаат уште 15 минути. Подмачкајте ги плескавиците со маслиново масло и испечете ги на скара (алтернативно во тава за скара) на средна топлина 5-6 минути од двете страни.
Послужете со сос од кисела павлака и салата. Зелена, на пример, или салата од домати.