Состојки:
- – 125 гр сирење маскарпоне
- – 150 гр јагоди
- – 4 бисквити
- – 1 лимон
- – 1 лажица шеќер
- – 1 лажица шеќер во прав
- – 1 лажица путер
Подготовка:
Во тенџере загрејте ги исчистените јагоди, шеќер и една лажица сок од лимон. Мешајте додека шеќерот не се стопи и јагодите да омекнат, три до четири минути.
Измелете ги бисквитите и измешајте ги со стопениот путер.
Распоредете ја добиената смеса во две чаши и притиснете ја на дното.
Нежно измешајте го маскарпонето, преостанатиот сок од лимон и шеќерот во прав.
Ставете ја смесата со сирење над бисквитите и над неа сосот од јагоди.
Послужете веднаш.