Пилешки кофтиња
Состојки:
- – 500 гр пилешко бело месо
- – 500 гр тиквички
- – 1 јајце
- – 50 гр средина од отстојан леб
- – 50 мл млеко
- – 1 лажица презла
- – сол, бибер
- – магданос
- – масло
Подготовка:
Тиквичките изрендајте ги на ситно ренде, додајте половина лажичка сол, па оставете да отстои. Средината на лебот натопете ја со млеко и оставете ја на страна.
Потоа сварете го пилешкото, па исечкајте го на што помали парчиња.
Во подлабок сад се ставаат сечканото месо, исцедените тиквички, јајцето, натопениот леб, зачините, солта, биберот и магдоносот и се меша убаво.
Потоа додадете една лажица переци, смесата да биде мека.
Обликувајте кофтиња дебели до еден прст и превртете го во брашно.
Се пржат на средна температура, на загреано масло.
Времето за пржење е околу пет минути од секоја страна бидејќи месото е веќе сварено.
Послужете со зеленчук и салата по ваш избор.
На здравје!