in ,

СлаткоСлатко

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ? Трчањето со куче е добро за вашето здравје!

Ако имате куче како домашно милениче, знајте дека трчањето со него дава одлични придобивки за вашето физичко и ментално здравје, но и за здравјето на животното. Покрај тоа што ќе обезбедите добра линија, ќе бидете помалку склони кон анксиозност и депресија, а срцето ќе работи подобро.

 

Почетокот на денот, кој вклучува трчање со куче, е одличен начин да работите на вашето здравје, но и да остварите врска со вашето домашно милениче.

 

Ќе ви биде полесно да го интегрирате кучето во вашиот „пакет“ и тој ќе ги научи потребните социјални вештини. Трчањето ќе вработи различни мускули на вашето куче, а исто така треба редовно да согоруваат калории.

 

Физичките придобивки вклучуваат посилно срце и бели дробови и за вас и за вашето куче. Со зголемениот број на кучиња со прекумерна тежина, постојаната рутина за трчање ќе ви помогне да го одржувате вашето домашно милениче во здрав опсег на тежина.

 

Истражувањата покажаа дека активниот начин на живот го намалува стресот и вознемиреноста и кај луѓето и кај кучињата. Уште подобро, докажано е дека активните кучиња живеат подолго и посреќно. Кога кучињата не се стимулираат, тие можат да бидат деструктивни, хиперактивни, па дури и агресивни.

 

Трчањето ги изложува на нови сцени, звуци и мириси што им дава доволно стимулација.

Кога трчате со куче, на патот среќавате други сопственици и кучиња. Ова им дава можност да „дружат“ и да научат добро однесување кон другите животни.

 

Вашиот партнер за трчање во крзно ќе ви помогне, иаку се чувствувате уморни, сепак да продолжете да вежбате и да трчате.

Оние кои сакаат џогирање, тврдат дека им е подобро кога трчаат со своето куче.

Наместо да обрнуваат внимание на времето на трчање или потрошените калории, тие се фокусираат на уживање во трчање со својот придружник.

 

Сепак, внимавајте постепено да го воведувате кучето во вашата рутина за трчање. Вежбајте заедно и растојанието што ќе го поминете за време на заедничкото џогирање.

Трчањето со куче е одличен начин да се поврзете со него. Кучињата ќе бидат особено приврзани за вас ако учествувате заедно во иста активност како и едноставно – трчање.

И бидете сигурни, во целата акција, кучето секогаш ќе ве гледа како пријател, а не како натпревар што може порано да ја достигне целта.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote