in

Прогнозираниот пад на цивилизацијата во 21. век може да започне во 2040 година!

Во 1972 година, научниците од MIT објавија труд кој предвидуваше дека брзиот индустриски раст и глобализацијата може да доведат до распад на цивилизацијата до средината на 21 век.

Во тоа време, можеше да ви биде простено што ја исмевавте оваа прогноза – но далеку поново истражување сугерира дека тие можеби не биле далеку.

Гаја Херингтон, одлучи да ги процени повторно предвидувањата на оригиналниот труд.  Објаснувајќи зошто ја презеде застрашувачката задача, таа рече: “Со оглед на непривлечната можност за колапс, бев љубопитна да видам кои сценарија најмногу се усогласуваат со емпириските податоци денес.”

Но, предвидувањето не е толку лошо како што звучи. Таа рече дека нејзината прогноза “не значи дека човештвото ќе престане да постои”, туку “економскиот и индустрискиот раст ќе престане, а потоа ќе опаѓа, што ќе му наштети на производството на храна и животниот стандард”.

Наместо тоа, студијата на Херингтон заклучува дека ни треба “намерна промена на траекторијата што го донесе општеството да се сврти кон друга цел отколку што сè уште е возможен раст“.

На презентацијата на Светскиот економски форум минатата година, таа се залагаше за повторна калибрација на нашите приоритети, посочувајќи на успехот на вакцините Ковид-19 како пример за тоа што може да се постигне во услови на криза.

Таа рече: “Промената на нашите општествени приоритети тешко дека треба да биде капитулација кон мрачната потреба.”

“Човечката активност може да биде регенеративна и нашите продуктивни капацитети да се трансформираат. Всушност, сега гледаме примери за тоа што се случува.” 

“Проширувањето на тие напори сега создава свет полн со можности што е исто така одржлив.”

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote