in ,

СлаткоСлатко

Првиот метеорски дожд во 2024 година: Очекуваме 120 ѕвезди кои паѓаат на час

Метеорскиот дожд „Квадрантид“ ќе го достигне својот врв во текот на ноќта меѓу 2 и 3 јануари, а астрономите предвидуваат дека низ небото ќе поминуваат до 120 „ѕвезди кои паѓаат“ на час, објави прес-службата на Московскиот планетариум.

 

„Според прогнозите на Меѓународната метеоролошка организација, во екот на ноќта се очекуваат и до 120 метеори на час, што е 1-2 метеори во минута со ведро небо“, прецизираат астрономите.

Метеорскиот дожд ќе биде активен во периодот од 28 декември до 12 јануари, а најдобро може да се види од северната хемисфера. Зрачењето на метеорот, или регионот на потекло, лежи под рачката на Големата Мечка во соѕвездието Волар на северната хемисфера.

Најдобро време за набљудување на метеорскиот дожд, според научниците, е во втората половина на ноќта, кога зрачењето е на највисоката точка над североисточниот хоризонт.

Врвот на квадрантидите трае многу пократко од другите метеорски дождови, само шест часа, пред нивниот интензитет брзо да се намали.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote