in ,

Што?Што?

Психолозите истакнаа две работи што ги прават речиси сите токсични мајки

Ако сте пораснале со чувство дека не сте сакани, контролирани или како да не се почитуваат вашите граници, тогаш можеби сте пораснале со токсична мајка, објаснуваат психолозите.

Децата кои имале токсична мајка во детството може да доживеат анксиозност, депресија, нездрави вештини за справување и проблеми во односите со другите луѓе подоцна во животот.

 

Една од најчестите работи што ги прават повеќето токсични мајки е претерано реагирање на разликите во мислењата.

Психолозите објаснуваат дека разликите во мислењата се неизбежни кога се работи за односот помеѓу мајката и детето. Во одреден момент мајките сигурно нема да се согласат со своите деца и обратно.

Сепак, некои мајки можеби немаат способност да го контролираат својот гнев и да ги решаваат конфликтите со своите деца на здрав начин.

Поради ова, токсичните мајки може да го изразат својот гнев на негативни начини, како што се навреди или викање. Во екстремни случаи, често се случува физичко казнување.

Покрај бурните реакции на проблемите и несогласувањата со детето, многу токсични мајки користат манипулација за да го добијат она што го сакаат.

Манипулативната личност се обидува да ги промени мислите, чувствата или однесувањето на друго лице за лична корист, често на многу прикриени начини што детето тешко може да ги забележи кога е мало. Дури подоцна, кога ќе порасне, му станува јасно дека мајка му е всушност манипулатор, пренесува Index.hr.

На пример, токсична мајка која е склона кон манипулации може да му понуди да му направи услуга на детето затоа што има поголема побарувачка. Доколку детето го одбие нејзиното барање, токсичната мајка би можела емотивно да го уценува, што на крајот резултира со тоа да попушти за да избегне расправии или триење, објаснуваат психолозите.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote