in

ТаженТажен

Рак на дојка, првите знаци дека овој карцином почнал да се развива

Некои жени, за жал, воопшто немаат рани симптоми на рак на дојка, што би им овозможило што поскоро да започнат со лекување и успешно да се борат со оваа болест.

 

Ракот на дојката се открива врз основа на првите знаци и симптоми кои укажуваат дека овој рак почнал да се развива – од грутки со големина на грашок до превртени (превртени) брадавици. Некои клетки од ткивото на дојката може да претрпат генетски промени и да почнат да растат надвор од контрола, што доведува до формирање на рак на дојка. Постојат многу видови на рак на дојка кои имаат уникатни симптоми. Симптомите на овој рак варираат во голема мера, но некои жени, за жал, воопшто немаат рани симптоми кои би укажале на болеста.

Ако ракот на дојката се открие рано, полесно е да се лекува
Експертите потсетуваат дека не постои сигурен начин како да се спречи болеста, но секако е многу полесно да се лекува доколку рано се дијагностицира, а тоа значи дека е клучно да се внимава на градите и да се информираат за симптомите кои „известуваат „Жена дека нешто не е во ред. На пример, можно е жената да забележи промени во градите додека ги извршува секојдневните активности, на пример додека се тушира. Препораката на лекарот е дека ако жената има просечен ризик од рак на дојка, таа треба да прави редовни скрининг мамографи на возраст од 40 до 45 години. А ако има поголем ризик, годишен скрининг треба да се прави на 30 години. Висок ризик значи дека жената има:

Семејна историја на рак на дојка (мајка, сестра, баба…)
Специфични генетски мутации
Доколку и претходела терапија со зрачење на градниот кош
Одредени медицински состојби.
Вообичаени рани симптоми на рак на дојка
Секоја жена треба да верува во себе и во својот инстинкт. А штом забележи некои необични знаци на градите, веднаш треба да направи лекарски преглед, особено ако забележи нова грутка на градите.

Грутка во градите

Грутка во градите, понекогаш мала како грашок, е најчестиот ран знак на рак на дојка. Сепак, повеќето грутки на дојката не се рак. Ако сè уште се наоѓа, тоа може да значи дека можеби имате неканцерозна циста на дојката – грутка исполнета со течност или фиброцистична состојба. Поверојатно е дека канцерогените грутки се безболни и со неправилни рабови. Понекогаш тие можат да бидат „меки, тркалезни, нежни, па дури и болни“. Знак за загриженост може да биде и грутка под пазувите.

Промени во изгледот на дојката

Некои промени во градите се природни и може да настанат поради промени во тежината, стареење, менструација, менопауза или бременост. Хормоналните лекови, како што се апчиња за контрацепција или хормонска терапија за менопауза, може да ги направат градите погусти и поцврсти. Понекогаш, ако жената има рак на дојка, таа може да забележи други промени пред да почувствува грутка. Формите на рак на дојка, како што е агресивниот воспалителен карцином на дојка, може да се појават без грутки. Раните промени во изгледот на дојката, кои би можеле да сигнализираат дека се развива рак на дојка, се:

Отекување на целата или на дел од дојката – вдлабнатина (кога кожата изгледа како кора од портокал) е типичен симптом на воспален рак на дојка
Промени на кожата како што се сувост, дебелина или лупење
Вдлабнатина на кожата што не исчезнува кога ќе го соблечете градникот
Нагли промени во бојата и обликот на брадавицата
Други промени во обликот и големината необјаснети од природни причини или причини поврзани со лекови.
Промени во брадавиците
Областа на брадавиците или брадавиците исто така може да бидат погодени од рак на дојка. Промените во брадавиците кои можат да бидат симптом на рак на дојка се:

Превртена брадавица или брадавица што се врти навнатре, иако ова исто така може да биде природна промена
Промени на кожата во пределот на брадавиците – црвенило, сувост, кора или лупење
Исцедок, кој не е мајчино млеко, како што е крвта. Овој феномен може да биде предизвикан и од апчиња за контрацепција, лекови и инфекции
Болка.

Задебелување или болка во градите

Градите може да станат погусти, пополни и да се почувствува болка во неа, делумно или целосно. Двата симптоми често се знаци на помалку сериозна состојба – апчињата за контрацепција можат да ги згуснат градите, а фиброто (честа состојба што предизвикува грутки во градите) може да предизвика болка, особено за време на менструацијата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote