in

Што?Што?

ШОК -ОТКРИТИE! Научниците го реконструираа лицето на СЛАВНИОТ ФАРАОН! Погледнете како тоа изгледа!

Мумијата на египетскиот фараон им служеше на научниците да направат веродостојна реконструкција на лицето на египетскиот фараон Рамзес Втори

Египетскиот фараон Рамзес Втори (1303-1213 п.н.е.) е познат по тоа што има повеќе деца од било кој друг египетски владетел. Кога почина, тој имаше повеќе од 90 години (просечниот животен век во тоа време беше 30 до 40 години).

 

За време на златното време во Египет, тој изградил повеќе споменици од било кој од неговите претходници или наследници. Дошол на престолот во Египет на 25 -годишна возраст и заслужено ја добил титулата „Рамзес Велики“, бидејќи ниту еден владетел на Египет пред и после него не изградил толку огромни згради, споменици и храмови.

Мумијата на фараонот ја искористија научниците за да го реконструираат неговото лице со помош на модерна компјутерска технологија.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote