in

СлаткоСлатко УбавоУбаво

РИЗНИЦА НА ЗДРАВЈЕТО – ОВА ОВОШЈЕ ИМА ДВОЈНО ПОВЕЌЕ ВИТАМИН Ц ОД ПОРТОКАЛ: Рецепт за појадок кој ќе ви даде енергија!

На пазарите има разновидни овошја, но сите заборавивме дека сорти како дренка стареат. Дуња Гулин, авторка на здрави рецепти (www.dunjagulin.com), пишува за нив.

„Најмногу ме изненадија резултатите од многу истражувања кои потврдуваат дека плодовите од дренка содржат двојно повеќе витамин Ц од портокалите и јагодите, а дури и повеќе од лимоните и кивите. Бидејќи витаминот Ц е антиоксиданс кој не штити од кардиоваскуларни болести
и ја поттикнува оптималната имунолошка функција, плодот од дренка е навистина лековит и дефинитивно треба да биде на нашето летно мени. Исчистеното и замрзнатото овошје може да се додаде во смути и утрински каши, и да се комбинира со јаболка и друго овошје во разни десерти, како што се штрудли, пити, мафини и колачи со бисквити. Рецептите во овој број се оние кои сакам да ги подготвувам со зрели свежи дренки, а кога не се во сезона, можете да ги замените со замрзнато овошје или други бобинки“.

Летен појадок со хелда и дренки

  • • 120 гр хелда
  • • 1 лажичка сок од лимон или јаболков оцет
  • • вода за натопување
  • • 1 лажица лен или чиа семе
  • • 1 лажица путер од ореви или 2 лажици ситно сечкани потпечени ореви
  • • ¼ чаша зрели дренки (свежи или замрзнати), исчистени
  • • 2–3 урми
  • • прстофат сол
  • • кокосово или друго растително млеко, до саканата густина

Подготовка:

Потопете ја хелдата преку ноќ во вода со додавање сок од лимон или оцет. Исцедете добро и исплакнете. Измешајте ги сите состојки додека не се згусне. Додавајќи растително млеко во зависност од вкусот. Оваа количина е доволна за две лица.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote