in

Што?Што?

Се шират мајмунските сипаници – во светот се пријавени 1.177 случаи

До 8 јуни, 704 случаи на мајмунски сипаници се потврдени во 18 земји во Европската унија и Европската економска област (ЕЕА), додека 1.177 случаи се пријавени во светот, соопшти Европскиот центар за контрола и превенција на заразни болести (ECDC).

Најголем број заразени, 198, е забележан во Шпанија, 191 случај се регистрирани во Португалија, додека 113 случаи на зараза со мајмунска сипаница во овој период се регистрирани во Германија.

Двоцифрен број на заразени се забележани во Франција (66), Холандија (54), Италија (29) и Белгија (17).

Кога станува збор за земјите од поширокото опкружување на Србија, шест случаи на заразени се регистрирани во Словенија, а по еден во Австрија и Унгарија.

„Повеќето случаи се регистрирани кај млади мажи кои имаат секс со мажи, а досега не е забележан ниту еден смртен случај“, се вели во соопштението на ЕЦДЦ.

Клиничката слика генерално се опишува како блага, во повеќето случаи со лезии на гениталиите или перигениталната област, што укажува дека преносот најверојатно настанал преку близок физички контакт за време на сексуалната активност.

Кога станува збор за податоците на глобално ниво, до 8 јуни се потврдени 473 случаи на инфекција со мајмунска сипаница надвор од ЕУ и ЕЕА.

Случаи се пријавени во Обединетото Кралство (321), Канада (81), САД (35), Обединетите Арапски Емирати (13), Швајцарија (10), Австралија (6), Израел (3), Аргентина (2 ) и по еден.во Мексико и Мароко.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote