in ,

WTFWTF Што?Што?

Штетноста на енергетските пијалоци е многу поголема отколку што мислиме

Веќе знаеме дека енергетските пијалоци не се на врвот на нашата листа кога се во прашање најздравите пијалоци. Но, овие кофеински „електрани“ всушност можат да бидат уште полоши за нашето здравје отколку што сме мислеле во минатото.

Енергетските пијалоци се пијалоци кои содржат состојки кои, како што сугерира името, ни даваат енергија. Од кофеин до таурин до куп (и куп) шеќер, овие пијалоци се полни со состојки за кои е познато дека го поддржуваат и подигаат нивото на енергија.

Според неодамнешната темелна анализа на 32 студии и 96.549 лица објавени во списанието Sports Health, енергетските пијалоци треба да се консумираат со претпазливост.

Тие можат да предизвикаат хронична несоница

Луѓето кои уживаат во енергетските пијалоци имаат поголеми тешкотии со спиењето од оние кои не ги пијат. И недостатокот на квалитетен сон е поврзан со голем број здравствени ризици, вклучувајќи хипертензија, дислипидемија, кардиоваскуларни болести, проблеми со тежината, метаболички синдром, дијабетес мелитус тип 2 и колоректален карцином.

Енергетските пијалоци можат да ве натераат да пиете повеќе алкохол
Можеби не сте сфатиле дека постои корелација помеѓу енергетските пијалоци и консумирањето алкохол – но постои. И не е само во клубовите и ноќниот живот кога водката со мраз најдобро се служи со енергетски пијалок.

Според мета-анализата, оние кои ја пијат оваа комбинација, односно алкохол со енергетски пијалоци, имаат тенденција да конзумираат уште повеќе алкохол од оние кои пијат без овие пијалоци со кофеин.

Прекумерното консумирање алкохол може да го зголеми ризикот од физичка повреда, висок крвен притисок и ослабен имунолошки систем. Дополнително, комбинирањето на алкохол со енергетски пијалоци може да доведе до ослабена перцепција за пијаната состојба, што може да доведе до учество во небезбедни однесувања како возење во алкохолизирана состојба.

Носат нервоза

Во споредба со контролната група, оние кои пијат енергетски пијалоци се понервозни. Доколку по природа сте нервозна личност, можеби ќе сакате да изберете друг пијалок, бидејќи во спротивно ќе бидете уште понервозни.

Тие можат да го загрозат вашето ментално здравје
Истражувачите откриле дека кога се фокусирале на потрошувачи помлади од 18 години, шансите да доживеат стрес, депресија и самоубиствени мисли биле поголеми кај оние кои се потпирале на енергетски пијалоци во споредба со оние кои не го прават тоа.

Тие можат да предизвикаат акутна интоксикација со кофеин
Акутната интоксикација со кофеин е ефект што може да се појави кога луѓето внесуваат премногу кофеин од кој било извор, вклучително и енергетски пијалоци. А кога тоа ќе се случи, може да се појават симптоми како што се повраќање, напади и зголемен пулс.

Тие можат сериозно да ви го оптоварат срцето

Оние кои испиле половина литар енергетски пијалоци доживеале резултати како што е зголемување на крвниот притисок 3-4 часа по консумирањето, според студијата објавена во списанието на Американското здружение за срце.

Ако веќе имате проблеми со здравјето на срцето – избегнувајте ги!

Главоболки и мигрена

Премногу енергетски пијалок може да доведе до сериозни главоболки поради симптоми на повлекување на кофеинот, особено откако ќе престанете или драстично ќе ја намалите потрошувачката. Промената на количината на кофеин што ја јадете секој ден може да предизвика почести главоболки.

Зависност

Луѓето можат да станат зависни од кофеин и енергетски пијалоци. Ова може да доведе до недостаток на функционирање кога не можете да пиете енергетски пијалок или до финансиски стрес поради купување на неколку енергетски пијалоци дневно.

Предозирање со ниацин

Ниацин (витамин Б3) се наоѓа во повеќето енергетски пијалоци на нивоа кои не прават штета, па дури и можат да бидат терапевтски. Меѓутоа, ако некое лице зема дополнителни суплементи кои содржат ниацин, можно е да се предозира со витаминот кога покрај овие додатоци се консумираат енергетски пијалоци. Симптомите вклучуваат: црвенило на кожата, вртоглавица, забрзано чукање на срцето, повраќање, чешање, гихт и дијареа.

Мешање алкохол и енергетски пијалоци

Кога ќе напишете „опасност од мешање алкохол и“ – прво излегуваат енергетските пијалоци. И со причина.

Кога алкохолот се меша со кофеин, ефектот на „спуштање“ се маскира, па оние кои пиеле се чувствуваат повнимателно отколку што би било инаку. Како резултат на тоа, луѓето може да пијат повеќе алкохол и да бидат под уште поголем ефект на пиење отколку што сфаќаат. Така се зголемува ризикот од штетни последици кои може да се припишат на алкохолот.

Умереноста е клучот

Премногу од се може да биде опасно, па затоа се препорачува умереност при конзумирање на енергетски пијалоци. Кофеинот (триметилксантин) и другите состојки на овие пијалоци треба да се почитуваат и да се користат во согласност со утврдените препорачани дневни дози.

За да се намалат потенцијалните опасности од енергетските пијалоци наведени погоре, образованието е клучно. Потрошувачите треба да бидат свесни колку кофеин има во пијалокот или производот, а родителите треба точно да знаат што пијат нивните деца и да разговараат со нив за тоа што е безбедно.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote