in ,

Што?Што?

ОШО – ШТО ДА ПРАВИТЕ АКО ДРУГИТЕ ЗБОРУВААТ ЛОШО ЗА ВАС: Ова е тајна што ќе ви го промени животот!

Ошо – што да правите кога другите зборуваат лоши работи за вас? Неговиот совет е едноставен!

 

Пред да направите нешто, дали секогаш размислувате што ќе кажат другите? Дали пред да донесете одлука се фокусирате на мислењето на семејството, пријателите, без да размислувате за себе? Ако некој зборува лошо за вас, ве критикува, коментира негативно, се чувствува лошо и се повлекува?

Овој став може да го загрози квалитетот на животот, да ја направи вашата среќа да зависи од другите. Кога ќе се најдете во стисок и страв од тоа што другите ќе кажат или мислат, ја губите својата автентичност, ентузијазам, радост. Постои едно решение за овој проблем:

„Никој не може да каже ништо за вас. Што и да кажат луѓето за вас, тие велат за себе. Вие сте растреперени затоа што сè уште се држите до лажниот центар. Тој лажен центар зависи од другите, така што секогаш гледате што велат луѓето за А вие секогаш следете ги другите луѓе, секогаш се трудите да ги задоволите, секогаш се трудите да бидете почитувани, секогаш се обидувате да го украсите вашето его, ова е самоубиствено, наместо да ве мачи она што го кажуваат другите, треба да почнете да се гледате себеси… свесни сте за себе, нема да има проблем – тогаш не би барале мислење од другите. Тогаш не би ви било важно што другите велат за вас – тоа е неважно!“ – напишал Ошо во едно од неговите дела.

Првиот дел од оваа порака ви кажува една важна работа, а тоа е дека луѓето кои зборуваат негативно за вас, всушност зборуваат за себе. Исто така, Ошо нагласува дека зрелата личност не треба да се занимава со туѓи мислења, туку треба да се фокусира на себе, својот пат, цел и живот. Кога ќе се вратите на себе, посветете се на личниот развој и сте свесни за вашите силни страни, можности, потенцијали – нема да ве интересираат туѓите мислења. Ќе бидете само вие, вашата среќа и прекрасен и успешен живот пред вас!

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote