in , ,

Што?Што?

ШТО ДА НАПРАВИТЕ АКО ИМАТЕ ТОКСИЧЕН ЧЛЕН ВО СЕМЕЈСТВОТО: 6 начини да се одбраните и да покажете дека сте над ситуацијата

Што да направите ако имате токсична личност во семејството – како да се соочите и да се заштитите од таквите луѓе, дури и кога се блиски роднини.

 

Справувањето со токсични луѓе може негативно да влијае на самодовербата, енергијата и менталното здравје. Но, што да правите кога имате токсични луѓе во вашето семејство? Ако не можете да се скриете или да се дистанцирате од таквите роднини, овие совети може да помогнат:

1. Не сфаќајте нечие токсично однесување лично –

Често таквите луѓе, особено членовите на семејството, ќе се обидат да ве обвинат за нешто, обидувајќи се да го оправдаат своето однесување или да го добијат тоа што го сакаат. Кога ќе го сфатите тоа лично и се чувствувате виновни поради тоа, сметајте дека сте паднале во нивната замка. Најверојатно ќе продолжат да го прават тоа одново и одново, па мора да го прекинете циклусот. Постојано потсетувајте се дека сте вие ​​и престанете да преземате непотребни товари на одговорност.

2. Дајте им до знаење дека нивното токсично однесување е неприфатливо –

Многу луѓе грешат да го игнорираат токсичното однесување на членовите на семејството или да се однесуваат како ништо да не се случува. Преправајќи се дека се е во ред, мислиш дека ќе ги спречи таквите луѓе, но во реалноста ситуацијата само се влошува. Токсичниот човек е сигурен дека е во право, а вашето игнорирање или молчење го гледа како слабост и ќе се обиде да го искористи. Престанете да подлегнувате на неговата емотивна манипулација и јасно и мирно поставете ги границите во вашата врска.

3. Веројатно не се толку лоши луѓе, едноставно ви е тешко со нив –

Многу токсични членови на семејството се луѓе со разбирање и грижа, тие едноставно имаат поглед на животот и моделите на однесување кои негативно влијаат на другите луѓе. Тие се задоволуваат со помалку, посветуваат повеќе внимание на своите желби и потреби, но ја ризикуваат нивната благосостојба. Знајте дека тие искрено се грижат за вас, но не дозволувајте да ви се закануваат.

4. Бидете над се и научете да простувате –

Не негувајте токсични и негативни чувства кон оваа личност. Ослободете се од негативните емоции, искрено простете и продолжете понатаму. Ова е најдоброто нешто што можете да го направите за себе и вашето семејство, затоа отворете го умот и срцето за чувството на прошка.

5. Одвојте време да се фокусирате исклучиво на себе –

Членовите на семејството се најдоминантните типови на токсични луѓе кои најмногу контролираат и емоционално ги исцрпуваат. Тие нè принудуваат да ги преиспитуваме нашите мотиви, чувства, реакции и постапки. Не дозволувајте да станете премногу зависни од ситуацијата или брзо ќе изгорите. Наместо тоа, фокусирајте се на себе и одвојте време да се опуштите и да избегате од таквиот виор на емоции. Активирајте позитивно размислување!

6. Пуштете ги да си одат –

кога сте пробале навидум сè, но не можете да се ослободите од тешките емоционални превирања и стрес предизвикани од токсичен член на семејството, понекогаш е најдобро да си заминете. Сè што можевте да направите, направивте, а ако не функционираше, можеби ќе треба да тргнете по свој пат.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote