in

СлаткоСлатко

Оваа намирница го намалува нивото на шеќер во крвта

Две нови студии покажаа дека јадењето грст бадеми 30 минути пред оброк може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта. Едно истражување го тестирало ефектот од јадење бадеми пред јадење три месеци, а друго три дена.

Во првата студија, покажано е дека консумирањето 20 грама бадеми пред појадок, ручек и вечера во текот на три месеци го променило преддијабетесот на нормално ниво на шеќер во крвта кај речиси четвртина од учесниците.
„Во оваа студија, известуваме дека вклучувањето на бадеми (20 грама) 30 минути пред главните оброци (појадок, ручек и вечера) доведува до значително намалување на постпрандијалната хипергликемија и нивото на инсулин“, се наведува во извештајот од истражувањето, додавајќи:
„Тоа, исто така, доведува до статистички значајни намалувања на телесната тежина, индексот на телесна маса, обемот на половината, субскапуларните и надилијачните набори на кожата и подобрување на цврстината на држењето на телото.
Друга студија открила дополнителни докази дека бадемите можат да помогнат во борбата против преддијабетес, при што истражувачите забележале намалување на нивото на хипергликемија за 18 проценти, што укажува на подобрена регулација на шеќерот во крвта.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote