in

Светот се соочува со глобална катастрофа! Се истопи најголемиот санта мраз на планетата!

Санта мраз, кој во 2017 се одвои од глечер во Антартикот и беше најголемиот санта мраз во светот, сега целосно е истопен.

Попознат како А68, огромниот санта мраз покриваше површина од 6000 километри квадратни, и беше голем колку 1/5 од Македонија сега се истопи. А68 од неговото одвојување па се до денес остана релативни статичен, односно целиот свој „век“ се наоѓаше во истата околина во Антартикот.

Причината за неговото топење се повисоките глобални температури предизвикани од загадувањето и климатските промени.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote