in ,

Што?Што? WTFWTF

„ТЕМНА РЕКА“ ПЛОВИ ПОД ПОВРШИНАТА НА ЗЕМЈАТА: Се заканува на целата планета, а научниците сè уште не знаат ништо за тоа (ВИДЕО)

Пловните патишта можат да бидат само сегменти на неповрзани појави.

Ново истражување покажува дека под замрзнатата површина на Гренланд се создава зачудувачка подземна река која се напојува со топење на мраз.

Се верува дека овој подземен воден пат, наречен „Темна река“, се протегал на 1.000 км. Реката најверојатно започнува во срцето на Гренланд и се протега сè до фиорнот Петерман на северозапад.

Д-р Кристофер Чемберс, модел на ледени плочи од јапонскиот универзитет Хокаидо, рече: „Резултатите се во согласност со долгата суглацијална река, но останува значителна неизвесност“.

Ваквата неизвесност произлегува од значителните празнини во радарските податоци на сателитското истражување спроведено од американската вселенска агенција НАСА над ледената покривка на Гренланд.

Со текот на годините, тие документираа фрагментиран увид во она што потсетува на огромниот, суглацијален систем на долини што се протега под огромните делови на Гренланд.

Неколку студии во последните дваесет години сугерираат дека ваквите ровови, долини, па дури и „мега-кањони“ може да престојуваат скриени во субглацијална средина.

Некои научници исто така сугерираат дека проточна вода може да тече до дното на обележјето. Но, поради овие празнини во податоците, останува нејасно дали сите долини се поврзани во една долга, намотана река.

Или алтернативно, водните патишта можат да бидат само сегменти на неповрзани појави.

„Не знаеме колку вода има, ако има, на располагање“, додаде Чемберс.

Користејќи ја оваа хипотеза, симулациите сугерираат воден пат кој оди од срцето на Гренланд до море, а течната вода поминува низ непрекинат пат.

  • По должината на долината, патеката на долината постепено се спушта низ наклонот на ледената површина, што доведува до намалување на притисокот на ледената покривка, што може да овозможи проток на вода по должината на нејзината патека – додаде тој.

Ако водата тече, моделот сугерира дека може да ја премине целата должина на долината бидејќи долината е релативно рамна, слична на речното корито.

Ова укажува на тоа дека ниедна област на ледената плоча не треба да создава физичка бариера за вода.

Симулациите, исто така, сугерираат дека имало поголем проток на вода кон фјордот, со рамна основа на долината поставена на 1.640 стапки (500 м) под нивото на морето отколку кога била поставена на 100 стапки (100 стапки) подолу.

Покрај тоа, кога топењето се зголемува само во длабокиот ентериер во познат регион на базално топење, симулираниот испуст се зголемува по целата должина на долината само кога долината е деблокирана.

https://youtu.be/hmXwoJ1sDv4

Генерално, тоа подразбира многу нијансирана врска помеѓу обликот на долината и покриениот мраз што може да овозможи да се развие многу долг воден пат низ долината.

Д-р Ралф Ралф, исто така вклучен во студијата, рече:

  • Ова може да воведе фундаментално различен хидролошки систем за ледената плоча на Гренланд.
  • Точната симулација на толку долг суглацијален хидролошки систем може да биде важна за точни идни симулации на ледената покривка под променливата клима – додаде тој.

Иако резултатите засега остануваат хипотетички, научниците се сомневаат дека идните воздушни тестови на крајот ќе го потврдат компјутерскиот модел.

Да беше така, не само што ќе потврдеше дека Темната река е вистинска, туку исто така ќе значи дека научниците за климатски промени достигнаа нов стандард за моделирање на однесувањето на ледените плочи.

Ова, за возврат, ќе открие многу повеќе за исклучително сложеното и мистериозно тело за кое се предвидува дека е од витално значење за очекуваното идно покачување на нивото на морето.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote