in

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Уникатен скапоцен камен пронајден во Русија: Матрјошка! [ФОТО]

Во Русија, неодамна беше активен уникатен скапоцен камен – дијамант кој содржи уште еден помал скапоцен камен и се нарекува Матрјошка.

Се верува дека дијамантот е стар околу 800 години. Го доби своето име поради сличноста со руските кукли бабушка. Иако има сложена структура, надворешниот дијамант тежи само 0,62 карати, додека тежината на внатрешниот волумен се проценува на 0,02 карати.

Таа беше откриена од експерти од трговската компанија Јакут Дијамант за време на процесот на сортирање, но сега е предадена на компанијата за геолошки истражувања и развој на АЛРОСА.

На експертите сè уште не им е јасно како настанал овој необичен скапоцен камен, но тие веруваат дека ова е прв од ваков вид во историјата на ископување дијаманти.

„Колку што знаеме, никогаш немало вакви дијаманти во светот. Ова е навистина уникатно творештво на природата “, рече Олег Ковалчук, заменик директор за иновации во Алроса.

Експертите го проучувале необичниот дијамант користејќи неколку методи, вклучувајќи инфрацрвена спектроскопија и микротомографија на Х-зраци.

Врз основа на нивната анализа, истражувачите сугерираат дека првиот бил формиран внатрешниот дијамант, а надворешниот бил формиран во текот на следните фази на формирање.

„Најинтересно за нас беше да откриеме како се формирал воздушниот простор помеѓу внатрешниот и надворешниот дијамант. Имаме две главни претпоставки. Според првата верзија, поголем дијамант фатил помал дијамант за време на комплициран процес на формирање. „Според втората верзија, внатрешниот дијамантски слој беше растворен во една точка поради брзината на раст во текот на процесот на формирање“, рече Ковалчук.

Поради присуството на празнина, помалиот внатрешен дијамант започна слободно да се движи внатре во другиот, исто како и популарните бабушки.

Матрјошка привлече големо внимание во јавноста, чиј фокус сега е насочен само на една информација – каква ќе биде вредноста на необичниот скапоцен камен.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote