in

ВЕРУВАТЕ ВО ТЕОРИИТЕ НА ЗАГОВОР ЗА 5G МРЕЖАТА? Не наседнувајте на ОВИЕ лаги!

Бидејќи појавата и изградбата на 5G инфраструктурата во некои кругови се смета за ризичен потег, пазарот реагираше со огромен број „соодветни“ производи.

Тоа е цела низа производи кои „обезбедуваат заштита од мрежата 5G“ за лековерните кои се продаваат на платформи како што се Amazon, Etsy, eBay и слично. Додека, на пример, Youtube или Facebook забранија какви било теории на заговор, повеќето платформи не.

Самите производи се исто така разновидни – налепници, качулки, лосиони, а има и варијации на познати класици: капи обложени со бакар, Фарадееви кафези и слично.

Заблудата за технологијата 5G произлегува од недоразбирање на природата на високофреквентните радио бранови и толкувањето дека овие бранови негативно влијаат на човечкиот мозок. Околу таа лоша хипотеза наскоро се собраа и други теории на заговор.

„Принципот на работа“ на сите споменати производи е сличен, бидејќи тој некако треба да го заштити корисникот од штетно зрачење на 5G сигналите и да се потпира на стари, но популарни заблуди за тоа како работи технологијата, како и на нови елементи, специфични за 5G.

На пример, лосионот се нанесува на кожата и штити од ефектите на зрачење, а бакарот и сличните премази се физички штит. УСБ-стикот наводно содржи посебен софтвер и хардвер што емитува посебно заштитно поле, аспираторот штити од „99 проценти од штетно зрачење“. Налепниците исто така некако штитат од различно зрачење.

Меѓу новите уреди, специјално изработени со цел да се отстрани новата закана во форма на 5G зрачење, се издвојуваат „Фарадеевите кафези“. Според препораките, тие треба да бидат поставени околу рутерот. Тоа се, сепак, само метални садови од различни форми, а не кафези на Фарадеј.

И дури и да се – бидејќи 5G сигналот не доаѓа од самите рутери, тие не можеа да го запрат штетното спојување, дури и ако ја имаат таа можност, но многу е веројатно дека металните бариери околу рутерот ќе влијаат на квалитетот на обичните WiFi сигнал.

Другите производи од овој тип се обично само обични работи што се рекламираат како заштита од зрачење, користејќи жаргон и податоци што целната публика не ги разбира. Како и сите теории на заговор, тие се хранат со незнаење и се шират заради луѓе кои преку своето неразбирање ги разгоруваат стравовите.

Иако сè изгледа како шега, не треба да заборавиме дека продавачите профитираат од ова и им нудат на луѓето заштита што воопшто не им е потребна, извлекувајќи пари од нив.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote