Десерт со бело чоколадо и кокос.
Состојки:
Бисквит:
– 3 јајца
– 1 чаша кафеав шеќер
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 1 чаша масло
– 1 чаша млеко
– 2 чаши остро брашно
– 1 вреќа прашок за пециво
Глазура:
– 80 гр путер
– 200 гр бело чоколадо
– 300 мл млеко
Декорација:
– 150 гр кокос
Подготовка:
Изматете ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер додека не се запени. Додадете масло, млеко и брашно измешани со прашок за пециво.
Поставете плех за печење со средна големина со хартија за печење, а потоа истурете ја смесата за бисквити. Печете на 200 степени околу 15 минути.
Кога бисквитот ќе се олади, исечете го на коцки.
За глазурата потребно е да се стопат чоколадото, путерот и млекото на умерена температура. Мешајте додека состојките не се соединат.
Потопете ги коцките бисквити од сите страни во глазурата, па превртете ги во кокос.
Ставете во фрижидер.
На здравје!