Изненадете го вашето семејство со совршено уживање за кое ќе ви одземе само 10 минути. Доколку имате килограм јаболка, засукајте ги ракавите и направете пита што ќе ве маѓепса со својот вкус.
Состојки:
4 јаболка
путер
2 јајца
100 гр шеќер
1 дл млеко во собна температура
200 гр пченично брашно
1 вреќа прашок за пециво
1 ванилин шеќер
цимет
шеќер во прав
Подготовка:
Излупете ги јаболките (не ги лупете) и исечете ги на парчиња дебели еден сантиметар. Поставете плех со хартија и добро премачкајте со путер. Наредете ги јаболките и посипете ги со цимет по желба. Изматете јајца и шеќер за да добиете лесна и пенлива смеса. Додадете топло млеко, потоа промешајте, а потоа измешајте во просеано брашно, прашок за пециво и ванилин шеќер. Изматете за да добиете мешавина без грутки. Истурете ги јаболките и печете 25-30 минути во рерна загреана на 180 степени C. По желба посипете со шеќер во прав.
На здравје!