Пред вас е многу невообичаена, но секако вкусна торта од чоколадо со тиквички. Ќе бидете воодушевени!
Потребни состојки:
- 2 јајца
- три четвртини чаша јогурт
- четвртина чаша масло
- 2 лажички екстракт од ванила
- 2 чаши брашно
- 2 чаши шеќер
- половина чаша какао
- една и пол лажички цимет
- лажичка прашок за пециво
- лажичка сода бикарбона
- лажичка сол
- 2 чаши рендана тиквичка
- За чоколаден прелив:
- 150 мл слатка павлака
- чаша шеќер
- четвртина лажичка екстракт од ванила
- четвртина чаша стопен путер
- 120 ml / 0,5 чаши стопено темно чоколадо
Подготовка:
Измешајте јајца, масло, јогурт и ванила, па матете со жица за матење. Потоа просејте го брашното, шеќерот, какаото, циметот, прашокот за пециво, сода бикарбоната и солта и измешајте. Додадете кафеаво јајце и повторно промешајте. Потоа додадете рендана тиквичка и промешајте со лажица. Ставете го тестото во калап обложен со хартија за печење и печете 30 минути на 180 ° С. Кога ќе се испечете, отстранете ја хартијата за печење.
За прелив од чоколадо: Во сад со миксер изматете ги слатката павлака, шеќерот, ванилата, стопениот путер и чоколадото. Премачкајте ја тортата со добиената мешавина.
Уживајте!