in

СлаткоСлатко

Во Перу е пронајден фосил на речен делфин стар 16 милиони години

A fossil of the skull of the largest dolphin in history that inhabited the Peruvian Amazon 16 million years ago and was discovered in an expedition sponsored by the National Geographic Society is exhibited at the Museum of Natural History in Lima, Peru, March 20, 2024. REUTERS/Sebastian Castaneda

Научниците открија 16 милиони години стар фосилизиран череп на речен делфин кој некогаш пливал во водите на денешен Амазон, чиј најблизок жив роднина е јужноазискиот речен делфин од индиската река Ганг.

Палеонтологот Родолфо Салас изјави дека черепот му припаѓа на најголемиот делфин за кој е познато дека живее во водите на Јужна Америка, кој бил долг помеѓу 3 и 3,5 метри. Наречена е „Pebanista yacuruna“ по Јакуруна, перуанско митолошко суштество кое живеело во длабоки води.

 

„Овој делфин е поврзан со делфинот што денес живее во Ганг во Индија“, рече Салас, додавајќи дека фосилот пронајден во Перу е многу поголем од неговите живи роднини во Азија.

Тој, исто така, открил дека и двата вида делфини живееле во океанот.

„Ова им овозможи да заземаат големи океански простори во близина на бреговите на Индија и Јужна Америка. И во регионот на Амазон и во Индија, овие животни живееле во слатководни средини, но оние од Амазон, за жал, изумреле, а во Индија преживеале“, објасни Салас.

Резултатите од студијата беа објавени во списанието Science Advances.

Сливовите на реките Амазон и Ориноко сè уште се дом на видот познат како речниот делфин Амазон, наречен и розовиот речен делфин или бото.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote