in ,

Што?Што?

Закопуваат долна облека во име на науката! – Швајцарија!

Низ Швајцарија, земјоделците и сопствениците на градини ќе закопаат 2.000 пара долна облека како дел од научната студија за квалитетот на почвата.

Државниот истражувачки институт Агроскоп испраќа два пара памучни гаќи на волонтерите кои учествуваат во истражувањето, а нивната задача е да ги закопаат во нивната градина или на земјоделски имот.

По одредено време, панталоните ќе бидат ископани и испитани во каква состојба се, што ќе биде индикатор за степенот до кој малите организми го разложиле текстилот.

„Тоа ќе биде показател за квалитетот на почвата“, рече водачот на проектот Марсел ван дер Хајден. Екологистот изјави дека тие веќе извршиле слични експерименти во Канада, но не толку обемни.

Одамна е познато дека вреќичките со чај се закопани во земјата како дел од студијата за квалитетот на почвата. Така, волонтерите кои одговорија на повикот на Агроскоп за споредба, ќе закопаат стандардизирани кесички чај во земјата и ќе земат примероци од почва за да ја тестираат веродостојноста на новиот метод со кој се користат памучни гаќи. Проектот се спроведува под името „Доказ гаќи“.

Едниот пар гаќи ќе биде откопан и фотографиран откако ќе биде во земјата еден месец, а другиот пар ќе биде откриен по два месеци. Распаѓањето на природните влакна потоа ќе се анализира со дигитален метод – колку повеќе дупки се наоѓаат во панталоните, толку е поздрава почвата.

Хајден рече дека една од целите на студијата е да се посочи како почвата е загрозена од ерозија, прекумерна употреба на ѓубрива и конструкција.

Експертите за агроскоп велат дека секоја година во светот, областа што е два ипол пати поголема од Швајцарија е целосно уништена. Во такви области подоцна е невозможно да се изврши каква било земјоделска работа, бидејќи почвата е неплодна.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote