Одлична комбинација, пилешко бело месо, печурки и бешамел сос.
Состојки:
- 500 гр пилешко бело месо
- 400 гр свежи печурки
- сол, бибер
Бешамел сос:
- 30 гр путер
- 1 лажица брашно
- 300 мл млеко
- 100 гр павлака
Подготовка:
Исечете го белото месо на потенки шницли, а потоа лесно изматете го со толчник од месо и додадете малку сол. Потоа испржете ја секоја шницла во малку масло, колку да добиете боја.
Додадете сол и бибер во шампињоните, па пржете ги во маслото на кое се пржеше месото.
Направите сос од бешамел со топење путер, потоа додавање лажица брашно, истурање млеко, и кога ќе почне да врие, извадете го од шпоретот и додадете павлака.
Подмачкајте го огноотпорниот сад со путер и посипете со презла, па ставете ред бело месо, па ред печурки, па прелијте го со сосот бешамел. И така, работете додека не се потрошат сите состојки.
На крај, изрендајте го кашкавалот одозгора и ставете го во рерна да се пече 20 минути на умерена температура.
Пријатно!
Коментари
Loading…