in

ТаженТажен

Зошто ви недостига некој кој воопшто не го заслужува тоа

Единственото сигурно нешто во врска со животот е дека тој е во постојано движење; деновите минуваат, годишните времиња се менуваат, луѓето си заминуваат.

Понекогаш животот ни ги одзема, понекогаш сами избираат да си заминат. И тие можат да одат на најлошите можни начини: без најава, без објаснување, без зборови, но, исто така, има ситуации кога луѓето заминуваат затоа што така е подобро.

Затоа што, да бидеме искрени, има луѓе без кои ни е подобро. Затоа што тие едноставно внесуваат негативност во вашиот живот. Постојат голем број различни плитки фрази што луѓето ќе ги изговорат за да го потврдат она што веќе го знаете; „Подобро ти е без него“, „Тој не те заслужи“, „Се обложувам дека сега се извини“.

Но, навистина не е важно дали тие работи се вистинити. Затоа што на крајот, кога некој ќе замине, особено ако е така подобро, не сте преокупирани со она што таа личност го чувствува, туку со она што го чувствувате: ви недостасува некој што навистина не заслужил да се пропушти.

Има милиони причини зошто сакаме некого; поради нивниот изглед наутро кога ќе се разбудат, поради сигурноста и удобноста што ни ја пружаат, поради нивниот поглед кој продира до нашата срж. Причините зошто некој ни недостига најмногу се поврзани со причината зошто ја сакаме таа личност: поради убавото чувство што ни го пружи, поради спомените од кои не сакаме да се откажеме.

Кога сме напуштени од некој кој се однесувал лошо со нас или нè повредил – емоционално или ментално – постои некаква форма на исклучување помеѓу мозокот и срцето и тоа често може да биде болно збунувачки.

Како е можно да ви недостига некој кој во вашите сеќавања е поврзан само со страдање? Тогаш мозокот го презема водството и тогаш се прашувате: „Дали сум толку збунет што навистина сакам да се вратам во периодот што ме уништуваше?“. А срцето, колку што знаеме, нема едноставен одговор на тоа.

Можеби ти недостига некој што не треба затоа што сакаш да знаеш дали еден ден ќе биде подобра личност, ќе те сака онака како што го сакаш, ќе покажеш дека се грижи како што ти сакаш. Можеби сте толку поврзани со тие неколку убави спомени, што тие станаа чамец за спасување на океанот на разочарување.

Важно е да запомните дека чувството да недостасувате некој што ве повредил не ве прави мазохист и затоа не сте друга личност. Во суштина, тоа само го нагласува фактот дека вашата љубов била премногу добра за него.

И така дозволете си да пропуштите некој. Иако не го заслужуваат тоа. Нека му недостигате затоа што, без разлика дали спомените се добри или лоши, тој беше вистински дел од вашиот живот.

Нека му недостигаш. Нека тој спомен е повеќе од кога било

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote