Неодоливо пролетно уживање, кое е брзо и лесно за подготовка
Ако сакате сладолед Капри, задолжително да го пробате овој рецепт.
Потребно е:
- 100 гр бисквит
- 1,2 литри млеко
- 120 гр пудинг од ванила
- 125 гр шеќер
- 250 гр путер
- 80 гр пудинг со вкус на јагода
- 100 мл вода
- 600 гр шумско овошје
- 125 гр шеќер во прав
- 350 мл вода
- 200 гр чоколадо
- 2 лажици масло
Постапка за подготовка:
Прво, потопете ги бисквитите во млако млеко и потоа наредете ги во плех. Снимката покажува калап со дијаметар од 12 см, но вие користите стандарден дијаметар од 24-28 см со напишани димензии. Оставете во фрижидер да се излади. Истурете го шумското овошје во шерпата со 200 ml вода и оставете го да се загрее додека не зоврие. Во меѓувреме, промешајте го пудингот од јагоди со остатокот од водата. Гответе ги бобинки додека не се распаднат, а потоа додадете пудинг и мешајте додека не се згусне. Истурете го топлиот фил врз бисквитите и оставете да се излади 30 минути. Истурете 800мл млеко и шеќер во тенџерето и варете додека не зоврие. Во меѓувреме изматете го пудингот со остатокот од млекото. Кога млекото ќе зоврие, додадете го пудингот и мешајте додека не се згусне. Оставете го да се олади скоро до собна температура, па матете го маргаринот со миксер да омекне, а потоа постепено додавајте пудинг од ванила и матете додека не се запени. Доколку филот со шумски плодови се олади и затегне, додадете го фил со пудинг од ванила. Оставете да се зацврсти целосно, а потоа прелијте ги со чоколадо и масло што сте ги загревале на пареа. Послужете го колачот ладно. Ќе забележите дека чоколадниот слој е малку потежок – ова се должи на искуството на крцкање чоколадо како кај сладоледот Капри, ако не сакате да биде така – додадете две лажици млеко додека го топите.
Погледнете ја подготовката:
Коментари
Loading…