in

Царска пита

Совршена идеа кога треба да подготвите нешто брзо!

Одлично како предјадење или за појадок и вечера. Многумина мешаат шпанска и царска пита и има една важна разлика. Шпанската се подготвува со пченкарно брашно, а царскиот со пченица, што го прави уште помек.

Пробајте го овој едноставен рецепт, тој е брз и лесен за подготовка.

Состојки:

  • 3 кисели краставички
  • 2 мали кисели пиперки (црвена)
  • 150 гр шунка
  • 150 гр сирење
  • 5 јајца
  • 200 мл јогурт
  • 180 мл масло
  • 2 чаши бело брашно
  • сол
  • 1 прашок за пециво
  • сусам

Подготовка:

Вклучете ја рерната на 200 степени и подмачкајте го плехот за печење. Ситно исецкајте ги краставиците, пиперките, шунката и сирењето и оставете ги настрана. Изматете јајца и додадете јогурт, масло, брашно, сол и прашок за пециво. Убаво измешајте да нема грутки, па додадете ги исецканите состојки. Истурете сè во подготвената тава, наросете сусам, ако сакате, и печете во рерна околу половина час.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote