Совршена идеа кога треба да подготвите нешто брзо!
Одлично како предјадење или за појадок и вечера. Многумина мешаат шпанска и царска пита и има една важна разлика. Шпанската се подготвува со пченкарно брашно, а царскиот со пченица, што го прави уште помек.
Пробајте го овој едноставен рецепт, тој е брз и лесен за подготовка.
Состојки:
- 3 кисели краставички
- 2 мали кисели пиперки (црвена)
- 150 гр шунка
- 150 гр сирење
- 5 јајца
- 200 мл јогурт
- 180 мл масло
- 2 чаши бело брашно
- сол
- 1 прашок за пециво
- сусам
Подготовка:
Вклучете ја рерната на 200 степени и подмачкајте го плехот за печење. Ситно исецкајте ги краставиците, пиперките, шунката и сирењето и оставете ги настрана. Изматете јајца и додадете јогурт, масло, брашно, сол и прашок за пециво. Убаво измешајте да нема грутки, па додадете ги исецканите состојки. Истурете сè во подготвената тава, наросете сусам, ако сакате, и печете во рерна околу половина час.
Коментари
Loading…