in , ,

ТаженТажен

Човекот во добар брак има крилја, но во лош има окови“. – Здравствени последици од несреќен брак

Докажано е дека стресот во бракот има посебен ефект врз тоа што личноста се разболува и брзо старее и се влошува: висок крвен притисок и проблеми со срцето, проблеми со варењето, дебелината и депресијата се водечки причини. Ако работите се одвиваат на непријателско ниво и однесувањето на вашиот партнер сериозно влијае на вашето физичко и ментално здравје, би било мудро да ја преиспитате динамиката на врската.
Бракот треба да биде извор на среќа и радост, но некои бракови може да предизвикаат сериозни негативни ефекти врз вашето здравје. Ова може да доведе до дебелина, срцеви заболувања, неправилни движења на дебелото црево и многу повеќе.

Бракот не е само збир на завети што ги споделувате со некого. Тоа треба да биде извор на среќа и удобност, нешто на кое се потпирате и треба да ви даде сила. Но, понекогаш бракот може да биде штетен за вашето здравје. Да, вашето здравје. Кога останувате во несреќни бракови или вашиот брак е извор на огромен стрес, тоа може негативно да влијае на вашето здравје.

 

Стресот во бракот може да биде особено штетен затоа што барате љубов и поддршка од партнерот. Но, кога е уништен, може сериозно да влијае на вашето здравје. „Брачниот стрес е особено силен стрес бидејќи вашиот партнер е типично ваша примарна поддршка и во проблематичниот брак вашиот партнер станува главен извор на стрес“, рече Џенис Киколт-Глејзер, директорка на Државниот институт за истражување на однесувањето во Охајо, според вестите. статии од веб-страницата на Универзитетот во Охајо.

 

Освен тоа, исто така е утврдено дека стресот во бракот го разболува човекот и брзо старее и се влошува. Стресот од несреќниот брак има поголеми шанси да влијае повеќе на здравјето кога се постари, додека помладите можеби ќе можат подобро да се справат. Колку некој е постар, толку е физиолошки поранлив. „Стресот за некој во нивните 20-ти веројатно нема да ги разболи или да има огромни здравствени последици, но знаеме дека кога некој има 65 или 70 години, има забележителен пад на имунолошкиот одговор“, вели Киколт-Глејзер.

Еве што несреќниот брак може да направи за вашето здравје!

1) Дебелина

Да се ​​биде во брак кој има „дисхармонија и депресија“ може да предизвика и вие да станете дебели. Истражувањето објавено во Годишните извештаи покажува дека возрасните кои биле депресивни имале 58% поголема веројатност да бидат дебели.

Доколку повторно сте изложени на стрес во вашиот брачен живот, тоа може да биде поврзано со нездраво зголемување на телесната тежина.

2) Срцеви заболувања

Стресните бракови можат да влијаат на вашето здравје и да го загрозат здравјето на вашето срце.

Една студија покажа дека негативните ставови за вашиот партнер или непријателското однесување може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести и да доведе до висок крвен притисок.

3) Депресија

Покрај физиолошките промени, несреќниот брак може да влијае и на вашето ментално здравје. Ова може да доведе до симптоми на депресија, покажа истражувањето. „Несреќниот брак е навистина, навистина плодна почва за депресија, а депресијата има многу добро документирани здравствени последици.

„Луѓето кои се депресивни имаат поголема веројатност да имаат брачни проблеми, бидејќи не е забавно да се биде со депресивна личност“, вели Стефани Вилсон, постдокторски истражувач во оваа област.

4) Лоша функција на цревата

Ако имате тенденција да имате жестоки расправии или брутални тепачки со вашиот партнер на редовна основа, тоа може сериозно да влијае на вашето здравје и исто така да доведе до она што е познато како „течење или протекување црева“, како што е утврдено во студијата на истражувачите од Универзитетот Охајо.

„Сметаме дека оваа дневна брачна неволја – барем за некои луѓе – предизвикува промени во цревата што доведуваат до воспаление и потенцијално болест“, рече Киколт-Глејзер.

5) Проблеми со спиењето

Да се ​​биде во врска која ви дава повеќе грижи отколку радост може да влијае на вашите нормални, секојдневни работи, од вашиот апетит до вашите навики за спиење. Доживувањето конфликт со вашиот сопружник може да влијае на вашиот сон. Можеби нема да спиете добро како порано и вашиот брак понекогаш ќе ве држи будни ноќе.

Сите бракови се обврзани да доживеат подеми и падови, а ќе се појават расправии за деца, финансии или други теми. Сепак, како што објасни Киколт-Глејзер, важно е како се справувате со овие несогласувања.

Таа рече: „Во здрав брак, мора да имаш емоционално одржување. Треба да зборувате за несогласувањата, но начинот на кој зборувате за нив има влијание врз вашето здравје. Ако работите одат на непријателско ниво и однесувањето на вашиот партнер сериозно влијае на вашето физичко и ментално здравје, би било мудро да ја преиспитате динамиката на врската“.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote