in ,

УбавоУбаво

Неколку интересни факти за Швајцарија

Швајцарија е една од најпожелните држави на светот за живеење . Ви ги претставуваме 8-те неверојатни факти за оваа “земја на чоколадите”. 1

.Ако почне силно да врне снег во текот на ноќта и ги покрие сите патишта, можете да се обложите дека целосно ќе бидат исчистени до 8 часот наутро.

2. Во случај на нуклеарна војна, Швајцарија има бункери способни да ги примат сите жители на државата.

3. Во случај на војна, нивните автопати може да се оспособат како писти за полетување, со брзо отстранување на бетонските разделби.

4. Швајцарските воени пилоти никогаш не користат суперсонична брзина за време на нивната обука затоа што Швајцарија е мала земја! Речиси е невозможно да не ја прејдете воздушната граница на државата, ако летате толку брзо.

 

5. Во некои градови (особено Цирих) ако возиш 40 километри на час, ќе ги начекаш сите семафори со зелено светло, со што побрзо ќе дојдете до вашата дестинација отколку некое друго лице. (Зелен бран)

6. Со цел да се оптимизира собирањето на данок за ѓубрето, Швајцарија (особено Лозана) ги стандардизира нивните кесиза отпадоци и вклучи данок во нивната цена. Ако фрлате повеќе нешта – ќе платите повеќе.

7. И покрај малата територија, Швајцарија има 4 официјални јазици(германски, француски, италијански, реторомански). Покрај тоа, германскиот јазик во Швајцарија се разликува од класичниот германски јазик. Забавно е да се види како Швајцарците од различни делови на земјата зборуваат англиски за да се разберат едни со други.

8. Швајцарското чоколадо има толку прекрасен вкус што тие ја развија техниката за правење чоколадо со злато! Да, убаво прочитавте, јадење злато! Колку е само тоа луксузно?

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote