Ова е основен рецепт за тесто за палачинки што ја охрабрува вашата фантазија – комбинирајте ги со различни креми, намази, овошје и сладолед. И кога ќе го направите тестото токму на овој начин, тоа ќе биде меко и воздушно.
Состојки:
- 2 јајца
2 лажици шеќер
200 мл млеко
1 + ¼ чаша брашно
2 лажички прашок за пециво
2 лажички ванилин шеќер
2 лажици зејтин
Подготовка:
Јајцата се матат со шеќер. Додадете млеко, брашно, прашок за пециво и ванилин шеќер. Матете додека не добиете мазно тесто. Загрејте лесно подмачкана тава. Истурете 1 лажица од тестото на топла тава. Почекајте да се формираат меурчиња на површината и кога ќе почнат да пукаат, свртете ја палачинката и варете додека двете страни не поруменат. Повторете додека не се потроши целото тесто. Кога двете страни ќе добијат златна боја, префрлете ги во чинија за сервирање!