in , ,

СлаткоСлатко

ИНСПИРАТИВНА ИЗЈАВА ЗА САМОПОЧИТУВАЊЕТО: Прифатете го овој познат манифест на познатата психотерапевтка Вирџинија Сатир.

Пред 25 години се појави книга која и по четвртина век е инспирација за сите трагачи по мир и смисла. Книгата „Мелем за душа“ собра приказни и изреки на различни автори, а една од нив ви ја претставуваме.

 

Следниот текст е напишан како одговор на прашањето на едно петнаесетгодишно девојче: „Како да се подготвам да имам исполнет живот?“

Jас сум јас.
Нема никој на целиот свет кој е ист како мене.
Има луѓе кои на некој начин личат на мене, но никој не е сосема ист. Затоа, она што го создавам е само мое, затоа што јас го создадов.

Јас сум сопственик на сè што е на мене – моето тело, како и на сè што прави; на вашиот ум, како и на вашите мисли и идеи; на нивните очи, како и сликата на сè што гледаат; вашите чувства, какви и да се – лутина, радост, нервоза, љубов, разочарување, возбуда; на нивните усти и сите зборови што ги изговараат – учтиво, мило и грубо, точни и неточни; твојот глас, гласен и тивок; на сите негови постапки, и кон себе и кон другите.
Јас сум сопственик на мојата имагинација, моите соништа, надежи и стравови.
Јас ги поседувам моите победи и успеси, моите порази и грешки.

Бидејќи поседувам се што ме прави, можам добро да се запознаам себеси. Така ќе можам да се сакам себеси и да бидам пријател со себе во сите делови од мене. На тој начин ќе можам да дејствувам во мој најдобар интерес.
Знам дека има делови од мене кои ме збунуваат, и делови кои сè уште не ги знам. Но, сè додека сум љубезен кон себе и се сакам себеси, можам смело и со надеж да барам решенија за загатки и начини да откријам повеќе за себе.

Како и да изгледам и да звучам, што и да кажам и правам, што и да чувствувам и мислам во секој момент, сето тоа сум јас. Тоа е дел од мене и покажува каде сум во тој момент.
Кога подоцна ќе проценам како изгледав и звучев, што кажав и направив и како мислев и чувствував, некои делови од тоа ќе изгледаат несоодветни. Можам да го отфрлам она што е несоодветно и да го задржам она што е соодветно, а можам да измислам нешто ново за да го заменам она што сум го отфрлил.

Можам да видам, слушам, чувствувам, размислувам, зборувам и правам. Имам средства да преживеам, да се зближам со другите, да бидам продуктивен, да најдам смисла и ред во светот, меѓу луѓето и надвор од себе.
Јас се поседувам себеси и затоа можам да се променам себеси.
Јас сум јас и тоа е во ред.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote