Рецептите за домашен леб се секогаш добар избор доколку сакате да го задоволите вашето семејство со нешто вкусно. Па дури и кога останува свеж со денови и е лесен за правење, полн погодок!
Ви претставуваме рецепт за млечен леб по кој полуде светот! Има една тајна состојка, но постапката е лесна!
Состојки:
- 3 лажици вода
- 3 лажици млеко
- 2 лажици брашно
- 300 грама брашно
- 1 вреќа квасец
- 2 лажици млеко во прав
- 1 лажичка сол
- 100 милилитри млеко
- 1 јајце
- 60 грама путер
Подготовка:
Која е тајната на овој леб? Се шири преку Интернет како молња, и потекнува од Јапонија. Таму се додава „танџонг“ во квасецот, мешавина од млеко, брашно и вода што го прави лебот неверојатно мек.
Прво, измешајте ги првите три состојки во тава и варете, мешајќи, три до пет минути. Getе добиете густа смеса, префрлете ја во сад и оставете ја да се излади.
Измешајте ја смесата со сите други состојки и измешајте со миксер, па месете ја рачно додека не добиете мазно, еластично тесто. Оставете го да нарасне додека не се зголеми двојно, а потоа поделете го на 6 дела и оставете го да стаса уште еднаш, околу 40 минути. Загрејте ја рерната на 180 степени, наредете ги топчињата тесто во калап и притиснете за да добиете облик на леб, поради путерот лесно ќе се оддели. Четкајте со изматено јајце и печете околу 25-30 минути.
Коментари
Loading…