in

СлаткоСлатко Што?Што?

Знаете ли дека лушпите од грозјето содржат квасец?

Луѓето почнале да одгледуваат грозје пред околу 8.000 години и тие играат важна улога во културите на многу народи, особено поради нивната улога во производството на вино. Квасецот, еден од најраните припитомени микроорганизми, природно се појавува на кората на грозјето, што доведе до откривање на производството на алкохолни пијалоци како виното. Најраните археолошки докази за производство на вино датираат од пред 8.000 години и се пронајдени во Грузија. Најстарата позната винарија била пронајдена во Ерменија и датира од околу 4000 година п.н.е.

Кожата на грозјето природно содржи квасец

Иако квасецот е важна состојка во современото производство на вино, грозјето содржи микроорганизми од квасец кои природно растат на кожата. Количината и видот на квасецот зависи од видот на грозјето и условите за одгледување. Според студијата објавена во списанието Microbial Ecology, колку е позрело грозјето, толку повеќе квасец расте на него. Ова може да објасни зошто античките луѓе почнале да користат грозје за производство на алкохолни пијалоци.

 

Според статистичките податоци, луѓето јадат повеќе грозје отколку пред неколку децении. Во 1970 година просечниот човек консумирал 2,9 килограми грозје секоја година, додека до 2009 година годишната потрошувачка се зголемила на 3,6 килограми по човек.

 

Семињата се важни за размножување на грозјето, па како може да има грозје без семки? Одговорот лежи во клонирањето. Имено, лозовите резници се потопуваат во хормон за искоренување, се садат во земја и прераснуваат во ново растение.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote