in ,

Што?Што?

Математичката загатка што го подели интернетот! Колку пари изгуби продавницата? Многумина не погодуваат при првиот обид (ФОТО)

Откако мажот земал пари од касата, а потоа со истите пари купил производи и добил кусур, се поставува прашањето колку пари ја оштетил продавницата.

 

 

Еден навидум едноставен математички проблем ги подели луѓето на социјалната мрежа Твитер, а веруваме дека и вие малку ќе замислите кога ќе го прочитате за прв пат:

– Човек украл банкнота од 100 долари од каса во продавница. Потоа купил производи во вредност од 70 долари во таа продавница, користејќи банкнота од 100 долари и добил кусур од 30 долари. Колку пари изгуби продавницата?

Луѓето веднаш почнаа да ги оставаат своите решенија, а меѓу многуте одговори беа понудени суми од 30 до 200 долари.

– Оригинални 100 долари, 30 долари кусур и 70 долари вредност на залиха, значи вкупно 200 долари – напишал еден корисник, додека друг тврди:

– Вкупната загуба е 170 долари. Ова се 2 посебни трансакции. Едниот е загуба од 100 долари. Потоа загуба од 70 долари на производ. 30 долари се дел од првата загуба – тврди третата.

Но, имало и такви кои се двоумеле околу цената на робата и дали сопственикот на продавницата ја пријавил кражбата во нивната осигурителна компанија. Сепак, како што обично се случува, најпопуларниот и во исто време точниот одговор е и наједноставниот.

Кое е решението?
Еден корисник го понуди точниот одговор:

– Еден човек зема 100 долари од регистарот. Потоа враќа 100 долари на сопственикот кога ќе плати за стоката. Но, тогаш сопственикот изгубил стока вредна 70 долари. Сопственикот губи и 30 долари кога му дава кусур на човекот. Стока во вредност од 70 долари, плус 30 долари за промена е еднаква на 100 долари.

Многумина се согласија со него, со едно напишано:

– Секој одговор освен 100 долари е погрешен. Колку и да е едноставна оваа задача, многумина сè уште не успеваат да ја решат.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote