Послужете со попладневно кафе за целосно уживање.
Состојки:
- 500 гр брашно
- 25 гр свеж квасец
- 2 лажици шеќер
- 50 мл масло
- 1 жолчка од јајце
- 2,5 мл. млеко
- малку рендана кора од лимон (по избор)
За премачкување:
- белка од јајце
За фил:
- 300 гр мелени ореви
- 100 гр шеќер
- околу 1,5 мл. топло млеко
- 1 кесичка ванилин шеќер
Подготовка:
Промешајте го квасецот во топло млеко со лажичка шеќер и брашно, па оставете го да нарасне. Потоа додадете шеќер, масло, жолчки и рендана кора од лимон и замесете средно меко тесто и оставете го да одмори околу 30 минути.
Подготовка за фил:
Оревите прелијте ги со топло млеко и шеќер, а потоа додадете ванилин шеќер.
Поделете го тестото на три дела и отворете го секој дел во правоаголна кора. Премачкајте со фил, па завиткајте го во ролна. Истегнете ја секоја ролна малку повеќе во должина и направете плетенка. Префрлете го во калап обложен со хартија за печење и оставете го да одмори уште малку додека се загрева рерната.
Пред печење, премачкајте со изматени белки и печете на 180 ° C околу 30 минути, доколку е потребно, покријте со хартија за печење или фолија. Готовата оладена штрудла наросете ја со шеќер во прав.
Коментари
Loading…