in ,

Што?Што?

Дали сте знаеле дека само едно лице во светот смее да вози без возачка дозвола

Возачката дозвола е документ што ја докажува способноста за возење одредени категории возила.

На некого не му треба. Не мислиме на сите оние престапници кои продолжуваат да возат и по одземањето на возачката дозвола, како и оние кои никогаш не полагале возачки испит, и редовно учествуваат во сообраќајот управувајќи едно од возилата за кои е потребен овој документ.

Имено, постои исклучок, односно едно лице кое има привилегија дека поради својот статус не мора да има возачка дозвола за легално возење.

Ова е токму она што англискиот закон и го дозволува на кралицата.

Според законот, никој нема основа да побара од кралицата возачка дозвола доколку ја види зад воланот. Значи, ако одлучила да вози автомобил сама, треба да го стори тоа, без никакви законски пречки.

Да речеме дека кралицата возела брза помош за време на Втората светска војна, а таа исто така поминала основна обука како војник. И за да бидат работите подобри, автомобилот што го користи кралицата на Англија не мора ниту да биде регистриран, па затоа нема лиценца.

Имено, парче лим може да ја наруши хармонијата на нејзиниот автомобил. На кралицата не и е потребен ниту пасош, а немала ниту кога патувала во секоја од 116 -те земји што ги посетила за време на нејзиниот живот.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote