in , ,

СлаткоСлатко

Тина Тарнер инспирираше: „Најлесно е да кукаш, сфатете 3 важни работи еднаш засекогаш“

Тина Тарнер е широко прифатена светска дива која ги инспирираше жените ширум светот. Преку нејзините приказни и дела таа доведе многу жени да бидат посилни и подобри од нив.

Секогаш бев воодушевена од Тина Тарнер. Нејзината приказна за животот, кариерата, мајчинството ме натера да мислам дека никогаш, никогаш не смееме да престанеме да се бориме!!! Кога имала 38 години, Тина успеала да побегне од сопругот кој ја малтретирал.

Таа остави сè: кариерата, парите, децата и побегна од него. На 38-годишна возраст, таа мораше да почне одново. Немаше поддршка и помош, мораше да се потпре само на себе. Ѝ требаа шест години да застане на нозе. Сè што постигнала го направила сама, без ничија помош.

Инспирирана од оваа приказна, дојдов до овој заклучок: Животот е краток – никогаш не знаеш до каде можеш да стигнеш ако не се трудиш! 1. Не размислувајте за минатото – тоа само ве кочи: Мора да ја развивате кариерата од дваесеттите до триесеттите за да имате работно искуство кое ќе ви помогне.

Според нив, до 40-тата година веќе може да имате кариера која ќе ве поддржи и ќе ви обезбеди безгрижни пензионерски денови. Сето тоа е убаво, но тешко е животот да се случи по правило. Убаво е да се има 20 или дури 25 години искуство во еден бизнис. Но, животот денес е брз.

Ако не работиш на себе, ќе дојде некој и ќе те прегази и покрај сите тие години искуство. Често се случува работа која била актуелна пред дваесет години, денес да не постои. Да, тоа за што се школувавме веќе не вреди. 2. Побарајте помош – не плашете се!

Денешниот свет се врти околу изреката: „Ти за мене – јас за тебе! или „Рака ми е рака“. Денес, тргувањето со услуги стана порелевантно и поценето од тргувањето со кој било производ. Не плашете се да побарате помош бидејќи никогаш не знаете каде може да ве однесе. Само побарајте и ќе ви биде дадено!

3. Не сте заглавени во оваа моментално лоша ситуација: застрашувачки е да оставите работа која ви ги плаќа сметките и да се впуштите во нешто толку ризично како приватна работа или која било друга нова работа. Меѓутоа, ако не сега, тогаш – кога? Има една изрека: „Движи се – ти не си дрво!“.

Што значи дека секоја промена е добра работа. Од него произлегуваат животни лекции. Најлесно е да кукате и да се молите на Бога нешто да се промени. Бог нема да ти помогне ако не си помогнеш себеси.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote