in , ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

Црно-бела фантазија е бонбона за паметење: Совршено кремаста, сочна и чоколадна!

Ако подготвувате слатки закуски за вистински гурмани, не можете да погрешите со овој рецепт. Чоколадна, мека и кремаста, црно-бела фантазија само ќе ви овозможи пофалби!

Состојки:

За бисквит:

  • 6 јајца
  • 80 гр шеќер
  • 4 лажички масло
  • 60 гр пченично остро брашно
  • 15 гр какао во прав (2 лажици)
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 80 гр печени мелени лешници

За белиот крем:

  • 80 g густин
  • 100 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 800 мл млеко,
  • 250 гр путер

За чоколадна крема:

  • 500 мл слатка павлака
  • 300 гр чоколадо

За глазура:

  • 150 гр чоколадо,
  • 50 гр путер

Подготовка:

Бисквит:

Изматете јајца и шеќер, додадете масло, брашно измешано со какао и прашок за пециво. На крај, промешајте ги мелените лешници. Поделете ја смесата на два дела. Печете ги бисквитите на 180 ° C околу 18 минути во плех со 32x18cm обложен со хартија за печење.

Нанесете лесен крем над бисквитот во тавата, покријте го со друг бисквит и прелијте го со млакиот темен крем. Изладете ја тортата и прелијте ја чоколадната глазура.

Бел крем:

Измешајте го згуснувачот со шеќер, ванилин шеќер и малку млеко. Оставете го преостанатото млеко да зоврие. Измешајте ја подготвената супа и варете, мешајќи, неколку минути. Изладете го кремот додека мешате и на крај промешајте го развиениот путер во собна температура.

Темен крем:

Загрејте ја слатката павлака до вриење, тргнете ја од оган и додадете го чоколадото, па мешајте додека не се стопи чоколадото.

Пред сервирање, исечете го колачот на коцки.

Совет:

Бисквитот можете да го испечете на еден дел, па на него да нанесете бела, а потоа и темна крема.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote