in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Посна торта со ореви и џем – се прави брзо, а се јаде уште побрзо

Идеален десерт за посни денови и вистински љубители на домашни колачи.

 

Поради ограниченото снабдување со дозволени состојки, подготовката на посни колачи е секогаш предизвик за домаќинките. Потребни ви се само 30-40 минути за оваа благо, а повеќето од намирниците веќе ги имате во куќата

Убавината на овој колач е тоа што се прави брзо, а се јаде побрзо!

 

Состојки:

  • 200 гр шеќер
  • ½ од 2 дл чаша џем по вкус (кајсија, сливи, цреши)
  • 2 шолји по 2 дл млака вода
  • 1 чаша 2 дл зејтин
  • 3 чаши брашно од 2 дл
  • 2 лажици какао во прав
  • 1 лажица сода бикарбона
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1 чаша сецкани ореви
  • шеќер во прав за посипување (или глазура од 150 гр чисто темно чоколадо)

Подготовка:

Во голем сад ставете брашно, какао, шеќер, сода бикарбона и ванилин шеќер и измешајте сè добро. Додадете мармалад, вода, масло и сецкани ореви, и добро измешајте за да добиете хомогена смеса. Истурете во тркалезна тава премачкана со масло и попрскана со брашно и печете во загреана рерна на 180 степени. Повремено користете дрвена чепкалка за заби за да проверите дали колачот е печен. Колачот оставете го да се излади, потоа исечете го на кришки и наросете го со шеќер во прав (или прелијте го со глазура со од црна чоколадо).

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote